-->

середа, 4 вересня 2024 р.

 3 вересня виповнюється 65 років Мирославу Дочинцю - відомому українському письменнику, журналісту, філософу, публіцисту, видавцю, Шевченківському лавреату численних літертурних премій і відзнак.

"Не питай, чому почалася війна. Війна не просить дозволу ввійти в життя будь-якої людини чи народу. Не питай, коли закінчиться війна. Плекай у собі дух боротьби. Не питай, що таке перемога. Перемагай у собі безнадію, відчай і страх смерті.", - Мирослав Дочинець.

Він упевнено займає провідне місце в списку найпопулярніших авторів сьогодення, а його твори б'ють рейтинги продажів. Більшість  його книжок стали бестселерами. І не лише в Україні, а й за кордоном. Твори письменника перекладені багатьма мовами. Його книги чіпляють за живе будь-якого читача.

"Розмовляти, писати І думати тільки Украінською - нині це наш другий фронт. А може, й - перший. Ані п‘яді територіі Мови здавати не можна. Ця війна - без поступок і розведень. Війна на життя або смерть Украіни." - написав Мирослав Дочинець у 2020 р.

Мирослав Дочинець народився на Закарпатті в родині вчителів. Письменником хотів стати з шести років. У  шостому класі його роботи друкувалися в шкільних виданнях, а в дев’ятому - принесли перемогу в літературному конкурсі.

 "Письменництво я обрав ще давно, у дитинстві, до знання абетки воно мене зачаровувало. Я готовий був слухати народні казки, оповідки неймовірно. Це була, напевно, генетична впізнаваність. Відтак книжки відкрили мені інший світ.", - згадував Мирослав Дочинець в одному з інтерв'ю. Навчався на факультеті журналістики Львівського національного університету ім.І.Франка. 

У 1989 р. вийшла перша книга - "Гірчичне зерно". За рік Мирослав Дочинець заснував у Мукачеві газету "Новини Мукачева", яка завдяки своїй демократичній спрямованості швидко набула популярності. Працював кореспондентом багатьох газет. Друкувався в численних часописах. У 1998 р. Мирослав Дочинець заснував у Мукачеві видавництво "Карпатська вежа", у якому як головний редактор і директор підготував і видав упродовж десяти років понад 300 видань українських авторів і понад 20 своїх творів.

За свою супервідому книжку - "Многії літа. Благії літа", у якій опрацював записи Андрія Ворона і виклав його секрети довголіття і заповіді, як прожити довго в радості та щасті, Мирослав Дочинець був нагороджений премією "Книга року-2010". Андрій Ворон - карпатський-мудрець довгожитель, який прожив довге і насичене життя, помер на 104 році життя від нещасного випадку. Книга своєю появою справила фурор на книжковому ринку. 

Пише Мирослав Дочинець не лише для дорослих, а й для дітей. А про свою творчість говорить:: "Кожного разу, починаючи книгу, до кінця я навіть не знаю, чим вона закінчиться. Чесне слово! Я живу серед своїх героїв, вони ведуть мене за собою та щоразу чогось вчать. Тобто кожен роман – це конспект певного духовного піднесення.".

"Що я тільки не рахував у житті. Будні дні і вихідні, побачення і пробачення, кілометри і квадратні метри, увагу метрів і заздрість недругів, прочитані книжки і написані книжки, номінації і вакцинації, побачені країни і переплиті моря, звучні вподобайки і тихі лайки, роки і стажі, кроки і візити, і, звичайно, гроші, і часом калорії, і з часом пульс… А тепер рахую снаряди і дрони, прильоти і відльоти, збиття і попадання, здавання і захоплення, дні без світла і ночі з надією.", - Мирослав Дочинець.

Рекомендована публікація

День пам’яті полеглих у бою під Крутами

 29 січня в Україні відзначається День пам’яті полеглих у бою під Крутами. 105 років тому юні герої Крут зробили майже неможливе ціною власн...